Adsense

1 Şubat 2011 Salı

Pokemon Series İnceleme

POKEMON (POCKET MONSTERS)
Favori Karakterlerim:Ash,Pikachu,Charizard,Misty
Tür:Aksiyon,Macera,Komedi
Bölüm Sayısı:276
Not:10/7


Pokemon serisini bilmeyen yoktur.Türkiye gibi anime yoksunu bir ülke bile Pokemon'u tanımışken zaten bilmeyenin olması abest kaçardı.Türkiye'de sadece 3.sezonun sonuna kadar yayınlanan Pokemon şu anda 14.sezonunda ve dolu dizgin devam ediyor.Benim bu incelemem Pokemon'un ilk serisine yani ilk 5 sezonuna ait bilgiler içeriyor.

Pokemon'un başlangıcı birçoğumuzun bildiği gibi Ash Ketchum'ın 10.yaşgününde Prf.Oak'dan aldığı Pikachu adlı pokemonuyla başlıyor.Pikachu diğer pokemonların aksine poketopa girmekten hoşlanmadığı için hep dışarda duruyor.İlk başlarda Ash'e karşı çok hırçın olan Pikachu zamanla ona alışıyor ve çok iyi anlaşmaya başlıyorlar.Ash yolculuğu esnasında 2 yol arkadaşı ve bir grupta düşman ediniyor.Misty ve Brock,Ash'in macerasına katılıyorlar ve beraber seyahat edip farklı bölgeler ve pokemonlar görmeye başlıyorlar.Roket takımı adındaki grup ise pikachu'nun gücünden etkilendikleri için onu yakalamak istiyorlar ve tüm seri boyunca her bölümde pikachu'yu yakalama girişiminde bulunup her seferinde kaybediyorlar.Ash gittiği bölgelerdeki pokemon turnuvalarına katılmak için o bölgelerde bulununan salon liderleriyle pokemon savaşı yapıp rozet topluyor.Bu ilk beş sezon boyunca üç büyük turnuvada mücadele ediyor ve çeşitli dereceler elde ediyor.Konumuz kısaca bundan ibaret.

Gelelim ayrıntılara.Pokemon serisinin neden bu kadar fazla hayranı olmuş olduğunu anlamak oldukça güç ama bu kadar uzun bir süre devam eden bir seriyi tabikide takdir etmek gerekir.1997 senesinden beri Pokemon serileri varlığını sürdürüyor.Ama bu demek değildir ki pokemon serisi şaheser,olağanüstü bir yapım.Aslında tam aksine kendini tekrar eden ve basit bir konuya sahip bir anime.Yapılan pokemon savaşlarının çok kısa sürmesi,roket takımının her bölümünde aynı özlüsözlerini gevelemeleri,herbölümde birbirini tekrar eden pokemon hareketleri (örneğin roket takımı üyesi James'in pokemonu victrebell'in her ortaya çıkışında James'in kafasını yutmaya çalışması,bir süre sonra artık kabak tadı vermeye başlıyor,bu ve bunun gibi birçok detay),karakterlerin kişiliklerine derinlemesine inilmemesi,her bölümün başında yeni bir pokemonla karşılaşılması ve roket takımının gelip o pokemonu yakalamaya çalışması ve her seferinde kaybetmeleri vs. Bunlar gibi örneklerin sayısı sınırsız diyebilirim.Bir süre sonra sanki devamlı aynı bölümü izliyormuşsunuz felan gibi zannedebilirsiniz.

Pokemon'un yayınlanan sezonu kadar filmi bulunmakta ve bu sayı an itibariyle 14 film.Bunun yanında özel serileride bulunmakta ve bu özel serilerinde bölüm sayısı azımsanamayacak kadar fazla.Pokemon'un ilk ortaya çıkması aslında oyunuyla oldu.Nintendo için çıkarılan pokemon oyunlarının günümüzde hala yeni versiyonları çıkmakta.Pokemon serisi biter mi bitmezmi ya da ne zaman biter bilmiyorum ama geçen yıllar Ash'ten hiçbir şey götürmemiş gibi görünüyor.Geçen 14 sezonda Ash hiçte 24 yaşında gibi görünmüyor aksine hala 10 yaşında...sanırım...:S Pokemon artık bir marka ve artık kolay paraya dönüşmüş durumda ve halada inanılmaz bir seyirci kitlesine sahip,yani benim görüşüm bitmekten çok uzak gibi görünüyor.
POKEMON CHRONICLES
Favori Karakterlerim:Misty,Richie
Tür:Aksiyon,Macera,Komedi
Bölüm Sayısı:22
Not:10/7


Pokemon serisini hep Ash'in açısından izledik ve onun macerasını gördük ancak Pokemon Chronicles serisi ile Ash hariç animedeki diğer karakterlerin günlük hayatlarının nasıl geçtiğini,ne gibi maceralara tanık olduğunu görebiliyoruz.

Pokemon Chronicles serisinin belli bir başkarakteri yok.Her bölüm birbirinden farklı baş ve yan karakterler içeriyor.Bazen Misty bazen Tracy bazen Richie başkarakter oluyor ve onların hikayelerini izliyoruz.Ash tüm seri boyunca hiçbir hikayede gözükmüyor,sadece bazen ismi geçiyor o kadar.Bu seri öyle ilginç ki hiç tanımadığımız bir karakterin açısından bile onun maceralarına tanık oluyoruz ve daha önce hiç görmediğimiz pokemonlar ve yeni savaş sistemlerini görebiliyoruz.

Pokemon tüm dünyada en çok tanınan anime olmasından dolayı yapımcılar bu altın madenini fırsat buldukça işlemeye çalışıyor bu çok açık bir gerçek.Başkarakter hariç diğer yankarakterlerin hayatlarını anlatan bu seri değişik bir deneyim yaşamak isteyenler ve pokemon serisi tutkunları için izlemesi oldukça keyifli bir yapım olmuş.Benim en çok hoşuma giden bölüm,roket takımının hikayesini anlatan bölüm oldu.Jessie,James ve Meowth'ın biraraya gelip ünlü roket takımlarını kurmalarını izlemek oldukça güzeldi.
                                                              MASTERMIND OF MIRAGE POKEMON 
Favori Karakterlerim:Ash,Misty
Tür:Aksiyon,Macera
Bölüm Sayısı:1 OAV
Not:10/7


Pokemon serisinin 10.yıldönümüne özel olarak hazırlanmış bu özel bölümde Dr.Yung isimli gizemli bir pokemon bilimadamının soyu tükenmiş eski çağ pokemonlarını ve en güçlü efsanevi pokemonları hologram halinde bir serap misali tekrar hayata getirme çabasını izliyoruz.Bu çalışmasını paylaşmak üzere Ash,Misty ve Prf.Oak'da çalışma mekanına davet ediliyor ve olaylar gelişmeye başlıyor.Mirage Master isimli gizemli kişinin ortaya çıkmasıyla Dr.Yung kaçırılıyor ve proje kötü ellere geçiyor.Bu proje sayesinde dünyanın en güçlü pokemonunu yaratmayı amaçlayan Mirage Master bu doğrultuda efsanevi pokemonların bazılarının güçlerini Mewtwo'ya aşılayarak onu en güçlü Mirage Pokemon haline getiriyor ancak hesaba katmadığı bir durum sözkonusu.Mirage Pokemonların arasında Mew'de var ve Mew bu kötü planı durdurabilmek için Ash ve arkadaşlarına yardım etmekte kararlı.Bir kez daha Mew ve Mewtwo'nun kapışmasına şahit olacağımız bu özel bölümün birçok pokemon hayranının beğenisini kazanacaktır diye düşünüyorum.
POKEMON ADVANCED GENERATION
Favori Karakterlerim:Ash,May,
Pikachu,Charizard
Tür:Aksiyon,Macera,Komedi
Bölüm Sayısı:192
Not:10/6

2002-2006 yıllarında yayınlanan Pokemon Advanced Generation ilk serinin ardından bambaşka bir yerde bambaşka pokemonlarla geçiyor. Ash bu sefer yeni yol arkadaşlarıyla yeni maceralara atılıyor.

Ash bu seride Misty yerine May ve Max adlı kardeşleri ve eski yoldaşı olan Brock ile yeni maceralara yelken açıyor. 276 bölümlük uzun bir ilk serinin ardından yine 192 bölüm boyunca her bölüm istisnasız roket takımını yeniyorlar. Bu durum artık iyice sıktı tabiki. Bunun haricinde her bölüm yeni pokemonla tanışıp o pokemonla beraber roket takımına karşı savaş klişeside devam ediyor. Serinin tek güzel bölümleri olarak müsabaka bölümlerini gösterebilirim onun haricinde belli başlı bir konu olmaksızın öylesine takılıyor kahramanlarımız.

Serinin son sezonunda Ash müsabakalara katılarak şampiyonluğunu ilan etsede daha sonra Garry ile geçen sezondan kalma bir rövanş maçı yapıyorlar ve Ash yeniliyor. Bunun üzerine Garry'nin gittiği yer olan Sinnoh adalarına doğru yola çıkmayı aklına koyan Ash tıpkı ilk serideki gibi pokemonlarını bırakarak (pikachu hariç) tekrardan yeni bir maceraya atılmaya hazırlanıyor. Pokemon ilk serisinin bölümleri gerçekten kaliteliydi ve devamını merak ettiriyordu ancak bu yeni seri eskisinin üzerine hiçbir yenilik koymuyor ve aynı tekdüzelik devam ediyor. Bu yüzden bu seride büyük ihtimal benim son izlediğim pokemon serisi olacak. Sonuç olarak ilk pokemon serisini izleyip devamına hiç bulaşmayın derim.
                                                            POKEMON THE ORIGIN
Favori Karakterlerim:Red
Tür:Aksiyon,Macera,Komedi
Bölüm Sayısı:4
Not:10/7

2013 yılında yayınlanan Pokemon The Origin animesi aslında Nintendo Pokemon oyunlarının yıllardan beri aynı hikayeyi ısıtıp ısıtıp önümüze sunduğu hikayenin animesi oluyor. Bu sefer başkahramanımız Ash yerine oyunlarında başkahramanı olan Red. Red, Prf.Oak'dan başlangıç pokemonunu alarak rakibi Green ile birlikte pokemon macerasına başlıyor. Red'in amacı pokedexteki 149 pokemonun tamamını yakalayabilmek ve pokemon ligini kazanabilmek ancak bu hayallerin aynısını Green'de paylaşıyor ve Green her zaman ondan bir adım önde hareket ediyor. Animenin sonuna doğru Green'i yenerek Pokemon Ligini kazanan Red daha sonra pokedexi tamamlamak için efsanevi pokemonlar artucino,moltres ve zapdos'u da yakalıyor ve Prf.Oak'ın yanına dönüyor. Burda Green'i yaralanmış halde bulan Red aslında toplamda 150 farklı pokemonun olduğunu öğreniyor ve bu son kalan esrarengiz pokemonu yakalamak için yola çıkıyor. Bu son pokemonda Mewtwo oluyor. Charizard ilk kez pokemon serisinde bir üst evrime daha ulaşarak Mewtwo'yu mağlup ediyor. Buna rağmen hala pokedexi tamamlayamadığını farkeden Red, Mew'i yakalamak için tekrar yola koyuluyor ve anime son buluyor. Nintendo oyunlarının hikayesini anime biçiminde izlemek oyunu oynayanlar açısından güzel bir deneyim oluşturabilir ancak yinede çok fazla beklenti içine girmeden izlerseniz tatmin olabilirsiniz diye düşünüyorum.

1 yorum: