Adsense

23 Eylül 2013 Pazartesi

PES2014 İnceleme

Tür:Spor
Platform:PC,PS3,XBox360,PSP,PS2
Grafik:100/67
Ses:100/68
Oynanış:100/72
Yapım:Pes Productions - Konami
GENEL:100/64 

Her sene Pes oyunu çıkmadan önce beni bir heyecan kaplar. Sezonun açılması,lig ve şampiyonlar ligi maçlarının oynanması sonrası Pes'i sabırsızlıkla beklemeye başlarım. Aklımdan önce bir "Become a Legend" oynarım sonrada bir lig yaparım diye geçiririm. Ama sonrasında her yeni Pes oyununu açtığımda karşımda bambaşka bir futbol oyunu bulurum,sanki aynı serinin oyunu değilmiş gibi...

Bu senede Pes beni şaşırtmadı ve çok fazla değişiklik yaparak yine bambaşka bir oyuna dönüştü. Kimileri oyunun ana menüsünden kimileri çimlerin kalitesinden kimileri ise oynanıştan şikayet ediyor. Şahsen benim içinde bu durum farksız. MGS yapımcısı Hideo Kojima'nın geliştirdiği Fox Engine motorunu kullanan oyun sanki grafik anlamında ileri değilde geri gitmiş gibi duruyor. Hideo Kojima ya da MGS'ye laf edecek değilim tabikide,kendisi benim favori oyun yapımcım olur ve tabikide MGS benim en sevdiğim oyundur. Fox Engine MGS'de ne kadar harika durduysa Pes'te o kadar berbat durmuş diyebilirim. Pes her sene kendini düzeltecek diye bekleyen büyük bir oyuncu kesim var ve Pes her sene bıkmadan usanmadan bu kesimi hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Eskiden futbol oyunu denince tartışmasız Pes akla gelirdi ama artık popülerliğini kaybeden Pes sonucu futbol oyunu denildimi büyük bir kesim FIFA diyor. Pes 2014, oyunu gerçekçi yapacağım diye oyundan çalım atmayı resmen kaldırmış. Çalım atmak için mutlaka özel hareket yapmanız gerekiyor yoksa rakibi geçmek mümkün değil. Yani Ronaldo ya da Messi ile 3-4 adamı geçeyim de gol atayım olayı tarihe karışmış. Çalımı zorlaştırmaları oyunun akıcılığına büyük bir darbe vurmuş. Oyunun hızını +2 dahi yapsanız oyun çok yavaş duruyor. Pas ve şutlar hakkında konuşmak gerekirse, özellikle paslarda gerçekten bir gelişme sağlanmış ve gerçekçi olmuş ancak şutlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Bu oyunu Pes 2014 değilde başka bir adla yeni bir futbol oyunu diye piyasaya sürselerdi çok daha iyi olurdu çünkü bu oyunla Pes efsanesi resmen bitmiş. Oyundaki müziklerden tutun (girişte bir opera müziği sizi karşılıyor) karakter modellemelerine kadar teknik anlamda koca bir sıfır olarak karşımıza çıkan Pes, geçen yıllara rağmen ilerlemek yerine gerilemiş gibi duruyor. Belli başlı futbolcular dışında hiçbir yüz gerçeğine benzemiyor. Türkiye milli takımına girip bakarsanız ne dediğimi anlayacaksınız. Oyunda Türk takımı olarak bir tek Galatasaray takımı var ve birçok takımın lisans sorunu hala devam ettiğinden takım isimleri hala uydurma durumda. Become a Legend modunda olan bir çok özellik çıkartılmış ve modun hiçbir anlamı kalmamış. Buna benzer bir ton eksi yön saymak mümkün ama oyunun artıları oldukça az. Sonuç olarak oyun olmamış.

1 yorum: